• Bericht van het Masterskip-docententeam 2019-2020

Bericht van het Masterskip-docententeam 2019-2020

Hierbij een bericht van het Masterskip docententeam. Bijna vier weken geleden zijn de leerlingen aan boord gekomen van zeilschip Wylde Swan voor de Masterskip-reis van Spanje naar Martinique.

In dit bericht willen wij u een overzicht geven van de reis tot nu en een korte update over hoe het gaat.

Na één nachtje in de haven van Sanxenxo, noordwest Spanje, zijn we vertrokken naar Madeira. De reis duurde slechts vijf dagen, maar was qua wind en vooral golven erg heftig. Vervolgens zijn we twee dagen op Madeira geweest, waarna we met goede wind naar Tenerife zijn gevaren. Daar hebben we vier dagen gelegen, om voor te bereiden op de oversteek. Met koelkasten vol groenten (en de traineeskastjes vol koekjes) zijn we vertrokken. De wind is tot een week geleden uitgebleven, maar nu zijn we al een week in de Passaatwind terechtgekomen en varen we verder richting Martinique.  

In de eerste dagen hebben de trainees heel weinig aan zelfstudie kunnen doen, omdat de meeste trainees erg veel last hadden van zeeziekte. Toen de zee wat rustiger werd en de trainees meer gewend, hebben de meeste trainees hun schouders onder hun schoolwerk gezet. Na de eerste week liep de helft van de trainees nog achter op hun huiswerk, maar is het de meesten gelukt om in de tweede week weer op schema te lopen. De zelfstudie is, in overleg met de trainees, verdeeld in vier blokken: de eerste duurt 60 minuten, de tweede 50 minuten, de derde 40 en de laatste een half uur, waarbij de trainees de mogelijkheid krijgen om nog een half uur door te gaan. Deze verdeling lijkt goed bij deze groep te passen en er wordt vaak geconcentreerd gewerkt (al moet er (uiteraard) ook af en toe gecorrigeerd worden door de docenten).  

Op Madeira hebben we een excursie gedaan op een schiereiland, waar veel te zien is van de vulkanische aard van het eiland. Bij Tenerife zijn de trainees een middag naar een surfschool geweest, waar ze veel geluk hadden met de golven. De volgende dag stond de beklimming van El Teide, de hoogste berg van het Spaanse koninkrijk, op het programma. Nu we op zee zijn, worden er regelmatig workshops gegeven. Deze worden gegeven door zowel docenten, als de rest van de bemanning en gaan over uiteenlopende onderwerpen. De trainees mogen zelf bepalen welke workshop ze willen volgen (met een minimum van tien). Zo zijn er al workshops gegeven over het heelal, astronavigatie, Spaans, basis zeilen, EHBO+ en is er een begin gemaakt met de lessenserie waarin de trainees zelf een zeilbootje ontwerpen en bouwen.

De groep heeft zich snel ontwikkeld, mede dankzij het moeizame begin waarin de meeste trainees elkaar over de reling hebben zien hangen vanwege de zeeziekte (ontbering helpt verbroedering). De meeste trainees kunnen goed met elkaar opschieten, al merken de trainees dat ze af en toe irritaties ervaren – iets wat niet gek is als je zo dicht op elkaar leeft. De positieve sfeer overheerst gelukkig sterk en de trainees beginnen zelf steeds meer initiatieven te tonen. Zo organiseren ze gezellige avonden met elkaar, willen ze pannenkoeken bakken voor iedereen aan boord (ruim 150) en zijn ze bezig met het Sinterklaasfeest voorbereiden.