• Wiskundetoernooi 2019
  • Wiskundetoernooi 2019
  • Wiskundetoernooi 2019

Wiskundetoernooi 2019

Op 20 september zijn Annejet Bos, Arnout den Hollander en Koen Vat uit 6 vwo, Willemijn van Hamburg en Lucas Mejić uit 5 vwo, samen met meneer Van Leent, docent wiskunde, afgereisd naar de Radboud Universiteit in Nijmegen om deel te nemen aan het Wiskundetoernooi voor teams uit 5 en 6 vwo.

Het wiskundetoernooi wordt jaarlijks georganiseerd door studenten en medewerkers van de opleiding wiskunde van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Aan het toernooi doen middelbare scholieren uit het hele land in teams mee. Een team bestaat uit 4 of 5 leerlingen uit de 5e en/of 6e klas van het VWO en een begeleider. In totaal deden zo’n 90 scholen uit heel Nederland mee.

Het toernooi is opgedeeld in twee wedstrijden:

1. 's Ochtends staat er een Estafette op het programma: Tijdens de Estafette, het ochtendprogramma van het Wiskundetoernooi, buigen de teams zich over twintig uitdagende opgaven. Elk team heeft een aantal pogingen (meestal drie) om de juiste oplossing voor een aangeboden opgave te vinden. Voor de juiste oplossing verdien je punten (20 of 30). Maximaal zijn daarbij 500 punten te behalen. Met een totaal van 140 punten was het Markland College Zevenbergen in de bovenste helft van de ranglijst te vinden. De vragen van de estafette wedstrijd waren beduidend lastiger dan vorig jaar.

2. 's Middags is de Sum of Us, die over een toepassing in de wiskunde gaat. Bij deze teamwedstrijd ligt de nadruk op toepassingen van wiskunde in de maatschappij. Ruim voor het toernooi ontvangen de teams voorbereidingsmateriaal waarmee ze zich in het onderwerp kunnen verdiepen. Het thema van dit jaar was Ruimtevaart. De leerlingen van het Markland College behaalden bij dit onderdeel 220 punten.

Het eindtotaal van beide onderdelen kwam dus uit op 360 punten. Met dit aantal werd beslag gelegd op de 17e plaats. Een werkelijk fantastisch resultaat, immers zo’n hoge notering had het Markland College Zevenbergen nog nooit bereikt. Deze leerlingen verdienen een groot compliment voor hun bijdrage waarmee ze de school prima vertegenwoordigd hebben.

De leerlingen gingen na afloop moe, maar voldaan, naar huis, precies elf uur na het vertrek kwamen ze om 18.30 uur weer terug in Zevenbergen. Ze kunnen terugkijken op een mooie dag en zijn weer een ervaring rijker!"