• Talentontwikkeling: onze talentroutes in het kort

Talentontwikkeling: onze talentroutes in het kort

Onze school heeft vijf uitdagende talentroutes en een bijzonder aanbod aan activiteiten voor mavo, havo en vwo-leerlingen. Leerlingen kunnen kiezen uit de talentoutes ondernemerschap, technologie, kunst, taal en sport. Speciaal voor mavo-leerlingen die willen overstappen naar de havo hebben we een overstapprogramma.

De meeste talentroutes volg je naast je reguliere schoolprogramma. Dit betekent dat je één of twee uur per week extra les hebt.

Talentroute ondernemerschap (havo, vwo)
De talentroute ondernemerschap is speciaal ontwikkeld voor leerlingen van de bovenbouw havo en vwo en wordt gevolgd op VECON Business School. Je krijgt op VECON Business School basiskennis over het ondernemerschap, boekhouden en marketing, en je ontwikkelt vaardigheden zoals samenwerken, plannen en organiseren. Uiteindelijk start je je eigen bedrijf waarmee je echt winst moet proberen te maken.

Talentroute technologie (mavo, havo, vwo)
Kies je voor de talentroute technologie dan kun je al vanaf leerjaar één aan de slag. Voor mavo-leerlingen is er de Bèta Challenge, hét onderwijsconcept waar je op projectmatige wijze leert te werken aan opdrachten over techniek en technologie. Centraal staat het vak Technologie en Toepassing (T&T). Havo- en vwo leerlingen kunnen naar het Technasium. Bij het Technasium draait het om de bétavakken en het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O). Hier werk je aan uitdagende ontwerp-opdrachten en worden je onderzoeksvaardigheden aangescherpt.

Talentroute cultuur (mavo, havo, vwo)
In deze talentroute staat het vak Art & Design centraal. Ook het vak muziek valt hieronder. Je leert creatief te denken, kunt meedoen aan de schoolmusical of schoolband, maakt kennis met 2D- en 3D-vaardigheden en neemt deel aan verschillende buitenschoolse activiteiten. Bij muziek leer je een instrument bespelen en zingen. Dat bevordert discipline en doorzettingsvermogen.

Talentroute taal (mavo, havo, vwo)
Voor leerlingen met een talent voor talen is er de talentroute taal. Vanaf leerjaar één kun je kiezen voor het vergroten van je kennis van één of meerdere talen, zoals Engels (Anglia) via het versterkt taalonderwijs. Speciaal voor de eerstejaars leerlingen is er ook de mogelijkheid om Spaans te leren (DELE). Vanaf leerjaar twee komt daar Frans (DELF) bij. Verder kan de bovenbouw havo-vwo ook nog voor Duits (Goethe) kiezen. Ter afsluiting kun je examen doen en een Europees erkend certificaat behalen.

Talentroute sport (mavo)
De talentroute sport is speciaal ontwikkeld voor mavo-leerlingen met een passie voor sport. Mavoleerlingen kunnen vanaf klas 2 kiezen voor de sportklas. Je krijgt les over diverse sporten. Je leert hoe je moet coachen, activiteiten organiseren en lesgeven. Ook word je je meer bewust van het menselijk lichaam en een gezonde leefstijl. Je leert veel over jezelf; hoe ga je om met winst en verlies, hoe verleg je je grenzen? Onze leerlingen uit de sportklassen assisteren ook bij sportdagen van basisscholen en verenigingen in de regio. En er zijn toffe excursies, zoals skiën of snowboarden en kitesurfen.

Overstapprogramma mavo XXL
Doe je mavo en wil je doorstromen naar de havo? Dan is dit de optimale voorbereiding. We bieden namelijk een overstapprogramma aan waarin we vooral extra aandacht besteden aan Nederlands, Engels en wiskunde. Ook kijken we naar studiehouding en andere vaardigheden die van belang zijn om je havodiploma te behalen. Samen met de decaan bepalen we jouw ideale route en vakkenkeuze om door te stromen naar havo.