Leerlingen Markland Zevenbergen bezoeken CERN

Op zaterdag 9 en zondag 10 juni hebben drie leerlingen van het Markland College Zevenbergen, te weten Koen Aardoom, Daan Lankveld en Paul Panman, een bezoek gebracht aan de deeltjesversneller te CERN (Zwitserland). Deze geheel verzorgde reis was de hoofdprijs van de Markland Technasium Award die op vrijdag 13 april in het gemeentehuis was gehouden.

Zaterdagochtend vlogen de leerlingen samen met begeleider Cor van Leent om 7.25 uur vanaf Schiphol richting Genève, dus dat betekende vroeg uit de veren. Geen enkel probleem, want de leerlingen uit 6 vwo hadden er erg veel zin in. CERN is een Europese organisatie die fundamenteel onderzoek doet naar elementaire deeltjes. Dat betekent dat ze experimenten doen om uit te zoeken uit welke deeltjes alles is opgebouwd. Dit wordt gedaan met behulp van deeltjesversnellers. Een deeltjesversneller is, zoals de naam al aangeeft, een apparaat dat kleine deeltjes zoals atomen en elektronen versnelt. De grootste en ingewikkeldste deeltjesversnellers zijn vaak wel kilometers lang en kunnen atomen zo sterk versnellen dat ze bijna even hard gaan als het licht. De grootste deeltjesversneller van het CERN is de LHC (Large Hadron Collider) op de Frans-Zwitserse grens bij Genève. 

De leerlingen, allen met natuurkunde in hun pakket en ook technisch aangelegd, vielen van de ene in de andere verbazing. Eerst werd een tour gedaan waarin een en ander werd verteld en getoond over de deeltjesversneller, daarna had de groep het genoegen kennis te kunnen maken met een Nederlandse ingenieur (Jan Borburgh) die werkzaam is bij de deeltjesversneller. Hij liet ons nog veel meer zien en leidde ons rond op plekken waar normaal gesproken niemand komt. We kwamen terecht in een controlekamer waar een medewerker tekst en uitleg gaf bij de vele schermen die te zien waren. In het Engels kwamen de nodige natuurkundige termen aan de orde, de leerlingen konden een en ander prima volgen. Immers we hebben hier te maken met echte bètaleerlingen, die zeer geïnteresseerd zijn maar vooral ook op de hoogte zijn van de technische ontwikkelingen. Tot bijna sluitingstijd hebben de leerlingen de tijd doorgebracht op het terrein van de deeltjesversneller en hebben zij ook nog de werkplek van de ingenieur mogen aanschouwen. Ogen en oren kwamen de leerlingen tekort om al die indrukken in zich op te nemen. Tevreden, maar ook moe en voldaan, werd het hotel opgezocht. Even wat opfrissen om vervolgens de tram richting het centrum van Genève te nemen om daar wat te gaan eten en vervolgens (natuurlijk) een terrasje te pakken, immers het was prachtig weer in Zwitserland. 

Na een heerlijke nachtrust werd op zondag eerst ontbeten in het mooie hotel. De terugvlucht was pas in de avond, zodat er tijd genoeg was om Genève te ontdekken. Een mooie stad waarin veel te zien is, één van de trekpleisters is natuurlijk het meer van Genève met in de haven een werkelijk enorme fontein (140 meter!!). Maar daarnaast is er veel te zien in deze stad, zoals onder andere de kathedraal en het gebouw van de Verenigde Naties. Heel wat kilometers zijn er deze dag afgelegd, maar al het moois vergoedde veel. De terugvlucht op zondagavond naar Amsterdam betekende het einde van een fantastisch weekend. Natuurlijk was het hoogtepunt van deze trip het bezoek aan de deeltjesversneller, de leerlingen zullen er later met veel plezier aan terugdenken. Dit maakt de Markland Technasium Award echt heel bijzonder, het zal voor de gemeente Moerdijk lastig worden om komend schooljaar wederom zo’n mooie hoofdprijs te bedenken.

In beeld: