• Sailmail van Masterskip Wylde Swan

Sailmail van Masterskip Wylde Swan

Ontvangen 09-11-2017

Lissabon, maandag 6 november

Wat gaat de tijd aan boord hier snel! Na alweer 23 dagen en 1700 nautische mijlen op zee te hebben doorgebracht, hebben we al verschillende Europese plaatsen bezocht: Falmouth (Engeland), Douarnenez (Frankrijk), Muros (Spanje), Santiago de Compostella, Cascais (Portugal) en Lissabon. Hierna gaan we nog door naar Madeira en de Canarische eilanden, waar we op Tenerife zullen eindigen.

De leerlingen werken tijdens 08:00 en 11:00 uur zelfstandig aan hun planning en stellen ons vragen wanneer nodig. Doordat op zee een aantal leerlingen zeeziek zijn geweest, werken ze nu ook tussen 11:00 en 12:00 uur vrijwillig nog een uurtje door om al het schoolwerk af te krijgen. Ik ben erg tevreden over hoe deze groep zelfstandig werkt en vragen durft te stellen wanneer nodig. Niemand loopt achter en het merendeel loopt zelfs voor op hun planning. Zo geeft een trainee aan: “Zelfstudie loopt lekker, ik heb nergens zorgen over. Als de zelfstudie afgelopen is, dan komt de rest morgen wel. Ik ben erg benieuwd of ik de stappen die ik nu al aan boord gemaakt heb, thuis vast kan houden.” Daarnaast hebben we elke zondag een toetsdag, waarop alle toetsen afgenomen worden. Alle toetsen zijn tot nu toe gemaakt. Dank jullie wel voor de heldere en duidelijke instructies bovenaan de toetsen (denk aan: duur, hulpmiddelen etc.)!

Aan boord hebben de leerlingen tijdens de centrale lessen veel geleerd over: de krachten die spelen op de boot (vectoren, draaipunt, moment, stabiliteit) en passen ze deze kennis nu toe in hun ontwerp voor hun eigen modelboot. Daarnaast is er al een lessenreeks geweest over het zoutgehalte in de zee en hoe mens en dier zich hieraan aan passen (osmose, ionen, ultrafiltratie, vis ontleden). Dit is afgesloten met een microscopiepracticum osmose bij een rode ui. Tot slot zijn er al verschillende lessen gegeven over: navigatie, EHBO, Portugees en we verwachten hier nog een aantal mooie lessen aan toe te voegen.

De groep leerlingen is deze reis klein, waardoor het groepsproces snel op gang kwam. Nu we drie weken verder zijn, komen leerlingen echt tot bloei en hebben ze echt hun draai aan boord gevonden. Zo nemen ze inmiddels de leiding over het schip, organiseren ze activiteiten en hebben ze de verantwoordelijkheid over het eten, het opruimen en spreken ze elkaar ook aan op (wan)gedrag.

De leerlingen genoten van de excursie (en het fotospel) in Santiago de Compostella, het Halloweenfeestje en diner, het smokkelspel door de smalle steegjes van Muros en het verkennen van alle verschillende Europese dorpjes. Uit de groepsevaluatie van afgelopen week bleek dat ze de groep als gezellig, behulpzaam en veilig ervaren en dat, wanneer nodig, ze altijd bij een mede-trainee of crew-lid terecht kunnen voor steun.

Ik kijk uit naar de laatste twee weken met deze groep en ben benieuwd waar deze mooie leerlingen ons nog gaan brengen.                                                                                                                                                      

Anne Nielen
hoofddocent reis A Masterskip