• Sailmail van docent scheikunde aan boord van Wylde Swan

Sailmail van docent scheikunde aan boord van Wylde Swan

Ontvangen 24-10-2017

Net als vorig jaar bij reis B, probeer ik ook dit jaar een update te geven, maar nu dan van reis A.

Allereerst de tocht zelf. Dit keer werd de koers volledig bepaald door de orkaan die bij Ierland langskwam. We vertrokken dit jaar niet uit Rotterdam, maar uit Harlingen. Ons eerste doel was Terschelling. Het plan was daar een dag te verblijven. De keuze een hele week daar blijven 'hangen' of zondagochtend direct vertrekken naar Falmouth (Cornwall) was voor niemand een echte keuze. Dus direct vertrokken. Eerst de oversteek van de Noordzee om vervolgens langs de kust naar Dover te varen.
Dit ging op zich goed (behalve de zeezieken), maar bij Dover hadden we wind en stroom tegen. Dat schoot niet echt op.

Gelukkig kwamen we donderdagochtend, in typisch Engels weer, aan in Falmouth. Hier tot en met zaterdag blijven liggen en gewacht tot de wind wat rustiger werd. Ondertussen excursie gedaan langs de baai over het schiereiland Pendennis. Het plaatselijke kasteel was gesloten, maar een wandeling langs de kust is altijd spectaculair. En bovendien scheen de zon op dat moment volop (voor de rest was het afgelopen week nogal druilerig). Vervolgens ons geamuseerd op het strand.

In de nacht van zaterdag op zondag is een begin gemaakt van de oversteek over het Kanaal. Maandagochtend vroeg aangekomen in Douarnenez (Bretagne). De bedoeling is dat we daar een dag verblijven om vervolgens door de Golf van Biskaye naar Muros (Spanje) te varen. We hopen daar het eind van de week aan te komen.

Elk jaar is de route weer anders: de wind bepaalt onze tocht. Vorig jaar zaten ze al binnen een week op Muros, terwijl we er dit jaar pas na 14 dagen aankomen.

Zoals meerdere leerlingen is Sam soms zeeziek, maar ze begint zich steeds beter "thuis" te voelen

Groet,
Kees Tijdink

(De docent scheikunde aan boord van Masterskip Wylde Swan en coördinator van de contacten naar de buitenwereld.)