• Markland Technasium Awards uitgereikt

Markland Technasium Awards uitgereikt

Daan Krijnen, Alesi de Geest, Kelsey Jansen en Joost Schreurs uit havo 5 hebben de hoofdprijs van Markland Technasium Awards 2017 gewonnen! Voor hen stond na de presentatiebijeenkomst de bijzondere hoofdprijs op het grasveld van het zwembad klaar: een helikopter voor een plm. 30 minuten durende vlucht.

11 groepjes leerlingen van havo klas 5 en 4 groepjes leerlingen van vwo klas 6 lieten vrijdagmiddag 7 april in de Moerdijkzaal in het gemeentehuis zien en horen welk idee c.q. oplossing zij hadden als antwoord op de vraag van hun opdrachtgever. De technasiumopdracht was voor de eindexamenkandidaten de meesterproef: de opdracht waaraan een geheel examenjaar is gewerkt.

Tweede werden deze middag 6 vwo-leerlingen Per Kannekens, Tommy Oosters, Jeroen van Pelt en Thomas Schreuders die voor hun opdracht van Looman Salades een toevoeging voor een saus hadden gemaakt. Op de derde plaats eindigden 6 vwo-leerlingen Nick Reniers, Robin Sitters en Stef de Waard en Joran Welling uit 5 vwo die voor opdrachtgever Damen Shipyards een autonome sleepboot hadden ontwikkeld.

De jury bestaande uit Thomas Zwiers, wethouder gemeente Moerdijk, Marloes Heijligers, winnaar van de Femme Tech Award 2014 en directeur van Heijligers Installaties B.V. en technator van het Markland College Zevenbergen, Thomas Fischer, werd het niet gemakkelijk gemaakt. “Het zijn allemaal verschillende opdrachten en uitwerkingen op een heel hoog niveau. Jullie laten allemaal een mooi, gevarieerd en veelzijdig beeld van techniek zien,” aldus wethouder Thomas Zwiers die tijdens zijn toespraak inging op wat, zoals hij eerder in zijn column had gezegd, ‘gouden beroepen zijn’. “De veelzijdigheid in technische beroepen is groot en de behoefte aan technisch geschoold personeel groeit. En hard. Het zijn de gouden beroepen, het is vakmanschap waar bedrijven om springen. Van lasser tot monteur, maar ook in ICT en logistiek is nu, maar zeker in de toekomst veel werk te vinden.” (> Blauwe overalls en gouden beroepen)

Met het Technasium, dat in het schooljaar 2008-2009 op onze school werd geïntroduceerd, wordt een onderwijsrichting aangeboden waarna leerlingen verder kunnen gaan in een bèta technische opleiding bij het hbo en universiteit. "Het Technasium is gebaseerd op een formule [T] =(xC.2O) tot de derde macht. xC staat dan voor de hoeveelheid competenties die je je eigen maakt, 2O staat dan voor onderwijs en opdrachtgever, maar ik zou er 3O van willen maken, want ook de overheid, de gemeente, participeert binnen het Technasium," aldus directeur meneer Rovers, die onze technator van het eerste uur, meneer Van Leent, voor het voetlicht plaatste.

Onze technasiasten Daan, Alesi, Kelsey en Joost hadden in opdracht van National Oilwell Varco (NOV) een InNOVative pallet ontwikkeld: een veilige pallet voor het vervoer van hete producten. Helaas kon teamgenoot Kelsey wegens ziekte niet het idee presenteren in de Moerdijkzaal waar ook vele opdrachtgevers aanwezig waren. Daan, Alesi en Joost konden wel in de helikopter stappen voor een onvergetelijke vlucht over Moerdijk tot aan Rotterdam.

De helikoptervlucht was een gezamenlijk cadeau van de gemeente Moerdijk, het Havenbedrijf Moerdijk en onze school.

> De uitreiking in het nieuws

> Filmpje Wat is het Technasium?