• Sailmail van docent Kees

Sailmail van docent Kees

Ontvangen 20-12-2016

Alweer de laatste sailmail van onze reis. Het doet de leerlingen goed dat we eilanden bezoeken. Vorige week riep het afscheid nemen van de grote oceaan voor vele leerlingen een weemoedig gevoel op maar nu we op de eilanden zijn, staan ze te popelen om aan land te gaan.

Na de excursies vorige week in Grenada stond de dinsdagmiddag volledig in het teken van Sailtraining.  De overdrachten hadden inmiddels al plaatsgevonden, zodat de diverse teams ’s middags echt konden gaan oefenen voor de kust van Grenada. Bij toerbeurt moesten de teams de rest van de trainees aansturen bij het overstag gaan van de boot. Geweldig om te zien hoe ze met rugdekking van de echte crew de Wylde Swan aanstuurden. En plezier dat ze erbij hadden. Met zo’n middag op zee leren ze veel meer dan dat ze in de theorielessen en bij het lopen van de wacht opsteken.
Bij de Marklandleerlingen waren de volgende taken weggelegd. First Mate (Anouk), Second Mate (Famke), Bosun (Max), Engineer (Robin), Deckhand (Jesper en Killian) en dokter (Fenne). Kortom een geweldige dag.

De volgende dag konden de trainees de ochtend nog even een bezoek brengen aan St George (hoofdstad van Grenada) en ’s middags na de studie-uren vertrokken we op weg naar een nieuw avontuur op Santa Lucia. De tocht er naar toe duurde langer dan gewenst was. De wind liet ons in de steek. I.p.v. een nacht varen kwam er nog een hele dag bij. Noodgedwongen werd de motor erbij gezet om niet te lang over de tocht te doen. We gingen voor anker in een schitterende baai bij Soufriere. Een prachtige plek om te zwemmen en te snorkelen. ’s Middags werden met de tender in het stadje afgezet. Terug moesten ze een kwartiertje lopen naar de baai om vervolgens zwemmend naar de boot terug te keren.

De volgende dag stond ’s middags geheel in het teken van het survivalavontuur. Na een les door Nienke (een van de Crew leden) moest men zwemmend de persoonlijke spullen aan land brengen. De slaapzakken werden met de tender gebracht. In groepjes van 5 moesten ze een slaapverblijf voor de nacht creëren. Water hadden ze van boord mee moeten nemen en eten moesten ze in principe zelf vergaren. Ook een ontstekingsstaafje was ter beschikking om zelf vuur te maken. Zo gingen ze aan land. Bekend was niet dat er ’s avonds een BBQ op het strand gehouden werd. Dat was een grote verrassing voor ze. De BBQ was een doorslaand succes. Om 22.00 uur gingen 22 (waarbij alle Marklanders) van de 30 trainees naar hun zelf geprepareerde hutje. Al binnen een half uur begon het al te regenen. En dit herhaalde zich ’s nachts een paar keer. Iedereen is gebleven!!!! Ook al had men de mogelijkheid om naar de boot te zwemmen.

De volgende ochtend om 7.00 uur weer terug zwemmen naar de boot. Na een goed ontbijt ging men onder leiding van de crew een oude vulkaan beklimmen. Jammer was dat het juist deze dag veel bleek te regenen. Dus nogal modderige paadjes. Dus dat vergt de nodige inspanningen en (bijna) glijpartijen. Helaas rolde er van de berg een steen die Fenne raakte. Een stevige jaap in haar onderbeen. Gelukkig was de scheepsarts aanwezig zodat ze deskundig behandeld kon worden. Aan boord is de wond gehecht. Fenne hield zich hierbij kranig en de pannenkoeken (haar lievelingseten) waren tijdens het hechten een welkome afleiding. Nu een dag later zet Fenne zich nog steeds schrap. Je ziet dat ze overal binnen de beperkingen aan mee doet. Een kanjer!!!!

Vannacht zijn we naar Dominica gevaren waar we ’s ochtends aankwamen. Vanmiddag is de mogelijkheid om het stadje te bezoeken en morgen maken we de excursie naar de Boiling Lakes. Vervolgens varen naar Sint-Maarten en terug naar huis.

Dit was het dan voor deze reis. Alvast fijne feestdagen.

Groet,
Kees