• Sailmail van docent Kees Tijdink

Sailmail van docent Kees Tijdink

Ontvangen 15-12-2016

Het was me wel een bijzonder weekje. Het begon dat Sinterklaas ondanks alle drukte in Nederland tijd had gevonden om ons te bezoeken. Hij profiteerde van het tijdsverschil van 4 uur dat we midden op de oceaan hadden. De avond was er een om niet te vergeten Trainees en crew hadden zich geweldig uitgesloofd met het maken van surprise en het maken van een gedicht in het Engels.

Vervolgens kwam er voor het eerst land in zicht. Bij het ontwaken op de dag na sinterklaas kon men al een beetje de contouren van Barbados waarnemen. Er ontstond een opgewonden gevoel aan boord. De oversteek is volbracht! Zodra Barbados dichtbij genoeg kwam werd er volop ge-sms’t met het thuisfront. Na drie weken zonder moderne communicatiemiddelen werd hier gretig gebruik vangemaakt. Helaas is Barbados geen bestemming dit jaar om aan te leggen. Nog een dag doorvaren en we landen in Tobago. Dit kon de pret niet drukken. In Tobago werd aangelegd in een rustige baai. Als eerste werd er volop gezwommen. Ook werd er ’s middags een kort bezoek gebracht aan Charlotteville (het plaatsje aan de baai). De kleine plaatselijke supermarkt had ineens weer extra veel klandizie. Er werd volop Pringles en frisdrank ingeslagen.

De volgende dag werd er als excursie een hike gemaakt door het regenwoud van Tobago. Geweldig om te zien hoe leerlingen verwonderd waren over de dingen die ze tegenkwamen. Op het eind van de hike kwamen we uit bij zee waar natuurlijk spontaan ingedoken werd. Vervolgens bleven we nog een dag op het schip.

Vandaag begon de overdracht zodat er allerlei voorbereidingen voor vertrek van vanavond moesten plaatsvinden. Geweldig om te zien hoe leerlingen hiermee bezig waren. De nacht is er doorgevaren zodat we de volgende dag in Grenada aankwamen.

We liggen in een baai bij de hoofdstad St. George Vandaag zijn we niet aan wal gegaan. Op een zondag is het daar helemaal uitgestorven. De zondag wordt als echte rustdag beschouwd. Er is geen 24 uurs economie 7 dagen in de week.

De Lazy maandag stond geheel in het teken van een excursie. Eerst werden ze met een tender naar het strand gebracht om vervolgens rond 13.00 uur met een busje het land te verkennen. Er werd een bezoek gebracht aan een waterval, een nootmuskaatfabriek en een rumproducent. Het was een drukke dag met een late terugkeer aan boord. Wel heeft iedereen zich een beeld kunnen vormen hoe mensen hier leven.

Dit waren zo’n beetje de belevenissen vanafgelopen week. En wat de Marklandleerlingen betreft: al een paar hebben hun schoolwerk afgesloten en die kunnen zich nu volledig storten op de zeilactiviteiten. Daarnaast zijn de O & O groepen langzaam op stoom gekomen. Hetzelfde geldt voor de leerlingen die een politieke partij moeten oprichten.

Hartelijke groet vanuit het hete Grenada,
Kees