• Wist je dat ...

Wist je dat ...

Tjen de Groot uit klas ZM3A zijn snuffelstage heeft gedaan in Spanje?
Tjen schrijft:
Een paar weken geleden kregen we de opdracht om een stageadres te gaan zoeken voor een 4-daagse snuffelstage, ik wist het direct: ik ga naar Spanje!

De telefoon gepakt en in mijn beste Engels gevraagd of ik een paar dagen mocht komen snuffelen in het bedrijf van onze Spaanse vriend Jaume Riera. En ik mocht komen. Nadat mijn ouders mijn ticket hadden geboekt en wat typisch Nederlandse dingen hadden gekocht voor de familie, ben ik op vrijdag 2 december vanuit Rotterdam Airport naar Barcelona gevlogen. Ik verbleef daar vervolgens 10 dagen. Het vliegveld van Barcelona was wel een stuk groter dan dat van Rotterdam……Ik was dan ook bijna de weg kwijt. De Spaanse familie Riera stond mij op te wachten en was blij mij te zien. Vanuit het vliegveld zijn we met de auto (ongeveer ½ uurtje rijden) naar hun huis gegaan in Premia de Dalt. Daar aangekomen gingen we barbcuen en Spaanse dingen eten.

Het huis waar de familie in woont, is een huis van 1200 jaar oud en is mega groot. Ze wonen daar met een tante en de moeder van Jaume. Het huis heeft 10 slaapkamers, 5 badkamers en een aantal woonkamers en verblijven. Ik had mijn eigen slaap- en badkamer.

Nadat ik heerlijk had geslapen zijn we de volgende morgen na het ontbijt gaan wandelen met de hond en daarna een beetje gaan chillen. Rond vier uur ben ik met de twee dochters Judith (22 jaar) en Merci (19 jaar) en zoontje Jordi (7 jaar) naar Premia de Mar gereden om daar in een Spaans bar de voetbalwedstrijd Real Madrid- FC Barcelona te kijken onder het genot van lekkere hapjes en drankjes. Na een gelijkspel van 1-1 zijn we nog gaan schaatsen op de kunstschaatsbaan in het winkelcentrum van Barcelona. Na afloop nog pizza gegeten die we hadden besteld en die we niet op konden, omdat het veel te veel was. Aan het einde van de dag was ik wel erg moe, omdat het constant Engels spreken toch wel heel vermoeiend was.

Zondag 4 december gingen we na het ontbijt voor het eerst naar het bedrijf.

Het bedrijf is een potkruidenkwekerij waar veel soorten kruiden worden geteeld, onder andere diverse soorten munt, peterselie, basilicum, oregano, tijm, rucola en nog vele andere kruiden. In totaal teelt het bedrijf 15 verschillende aromatische kruiden en produceren ze 4 miljoen planten per jaar. In het bedrijf werken 13 werknemers die onder andere kruiden snijden, verpakken en transporteren naar de afnemers. De afnemers zijn voornamelijk plaatselijke winkeliers (115 stuks) en restaurants (20 stuks) welke wekelijks worden bevoorraad. Verder zitten er nog een aantal mensen op kantoor die de zorg dragen voor de verkoop, inkoop, administratie en facturatie.

Zondagmiddag zijn we nog even naar skatebaan geweest om daar met steppen te gaan stunten. Na afloop rond de klok van 21.00 uur zijn we gaan eten, ik moest wel wennen aan dat late tijdstip.

Maandag 5 december begint dus de echte snuffelstage. Om 8.00 uur waren we op het bedrijf waar ik tot 10.00 uur zakjes met mint moest vullen en dicht moest sealen met een apparaat. Daarna van 10.00 uur tot 15.00 uur de bestellingen met een bestelauto weggebracht naar de afnemers. Vervolgens naar huis gegaan om te gaan eten tot 16.00 uur. Daarna de buggy opgehaald bij de garage, want deze hadden ze gerepareerd. In de avond nog naar de Volvo autodealer geweest waar Jaume een VOLVO XC90 had gekocht. ’s Avonds nog een broodje gegeten en daarna mijn bed weer opgezocht.

De volgende dagen heb ik onder andere de volgende werkzaamheden verricht: basilicum uitzetten met de hand en inzaaien van kruiden, met de chauffeur diverse bestellingen wegbrengen.

Verder heeft de familie mij veel laten zien en beleven, onder andere naar een oud kasteel van 2500 jaar oud, mountainbiken langs het strand (40 km), shoppen in Barcelona, kerstmarkt van Barcelona en Premia de Dalt, een kersttentoonstelling in 3D met de handgemaakt, wandelen in de bergen met de hond, met de buggy crossen in de bergen en nog veel meer wat ik nu zo even niet meer weet.

Ook hebben we hele avonden zitten praten over de verschillen tussen Nederland en Spanje en hebben we erg leuke gesprekken gevoerd.

Wat mij ook wel erg opviel is dat de werkdagen in Spanje een stuk korter zijn dan in Nederland. Rond 14.00 uur zijn ze meestal wel klaar en hebben ze tijd om leuke dingen te gaan doen of te rusten. Bij mijn vader in de kwekerij werken ze echt lange dagen dat is wel een heel groot verschil tussen Spanje en Nederland vind ik.

Op zondag 11 december zat mijn stage er weer op en hebben ze mij weer naar het vliegveld van Barcelona gebracht. Om 19.00 uur kwam ik weer aan in Nederland waar mijn ouders en zussen mij weer stonden op te wachten. Ik heb echt een supergave tijd gehad in Spanje en heb daar enorm veel geleerd. Na afloop nog even langs de Mac Donalds gereden en weer lekker naar huis waar ik mijn verlate sinterklaascadeautjes nog mocht uitpakken en waar de kerstboom al weer in de kamer stond. Dan blijkt toch dat je veel hebt gemist….

Groetjes Tjen de Groot

Klas ZM3A