• Verslag reis Euro Space Center, winnaars Markland Technasium Award
  • Verslag reis Euro Space Center, winnaars Markland Technasium Award
  • Verslag reis Euro Space Center, winnaars Markland Technasium Award
  • Verslag reis Euro Space Center, winnaars Markland Technasium Award
  • Verslag reis Euro Space Center, winnaars Markland Technasium Award

Verslag reis Euro Space Center, winnaars Markland Technasium Award

Op donderdag 11 april vond de Markland Technasium Award (MTA) plaats in de theaterzaal van De Borgh.

De hoofdprijs dit jaar betrof een bezoek aan Euro Space Center In België, alwaar de winnende groep “de dag van de astronaut” ging beleven. De prijs was gewonnen door Melissa van Loon, Fleur Schoonwater en Steijn van Turnhout uit 6 vwo. Deze leerlingen hadden een schaalmodel gemaakt van een nieuw te ontwerpen dierenverblijf voor dierenpark “De Oliemeulen” in Tilburg. Het model/prototype zag er zo professioneel uit dat de jury deze groep unaniem als winnaar heeft aangewezen. Zoals eigenlijk alle jaren gaat het om een geheel verzorgde reis en dat betekende dus dat op vrijdag 21 juni de uitverkoren docent om 8.30 uur de eerste leerlingen ging ophalen. Nadat de laatste leerling in Etten-Leur ook aan het reisgezelschap was toegevoegd, kon de reis echt beginnen. Onderweg richting Saint-Hubert, alwaar we zouden overnachten, kregen we vanaf Brussel te maken met typisch Hollands weer. Anders gezegd, de regen kwam met bakken uit de lucht, zoveel dat de snelheid op de E40 verlaagd diende te worden naar zo’n 70 km/h.

In de auto werd dan ook overleg gepleegd over de invulling van de middag. Was het aanvankelijk de bedoeling om een (bos)wandeling te maken, werd besloten een bezoek aan een nabijgelegen museum te brengen. Dit natuurlijk om ook wat cultuur op te snuiven, het ging om het Mudia Tempora Museum te Libin. Het bleek een schot in de roos te zijn, want het museum was leuk en leerzaam opgezet. Bovendien was de rondleiding door het museum interactief, wat de sfeer duidelijk verhoogde.

Na het museum werd het hotel in Saint-Hubert opgezocht, het hotel met de toch enigszins vertrouwde naam (Hôtel Le Cor de Chasse). De leerlingen hadden de suite voor 4 personen en de docent mocht het doen met een simpele kamer, dit omdat er in het hotel een kleine verbouwing plaatsvond. Nadat de inspectie achter de rug was en we ons hadden opgefrist, maakten we ons klaar om het avondeten uit te gaan zoeken in het druilerige centrum van Saint-Hubert. Uiteindelijk viel de keuze op een pizzeria, waar voor eenieder wat te kiezen viel. We vroegen ons wel af waarom het altijd van die grote hoeveelheden zijn die voorgeschoteld worden, maar we konden, als we dat wilden, de restjes nog meenemen! Na het eten terug naar het hotel, want het was de avond van Frankrijk – Nederland en dat wilden we (de meesten) niet missen. Met het ingeslagen proviand werd de voetbalwedstrijd bekeken waarna we ons opmaakten voor de nachtrust.

Zaterdag 22 juni werd begonnen met een eenvoudig ontbijt, maar het was voldoende om af te reizen naar het uiteindelijke doel van deze trip. Nog voor de openingstijd kwamen we aan bij Euro Space Center, dat gaf ons in ieder geval de gelegenheid om een foto te maken. Hier zouden we zoals gezegd “de dag van de astronaut” gaan beleven. Op de website van Euro Space Center is het volgende te lezen: “Beleef de unieke ervaring van astronautentraining gedurende een dag. Proevers van bekwaamheid, simulators, ruimtevaart, bezoek ons Mars dorp….. Ga met ons mee voor een ongelooflijk familie-avontuur en verander je blijk op het Universum.”

Bij binnenkomst werd er een aantal testjes gedaan om te zien of je wel een astronaut in spe kon zijn. De testjes gingen over van alles en nog wat, zoals bijvoorbeeld over logica, behendigheid, persoonlijkheid, etc. We lieten ons verrassen tijdens de “space tour”, waarin ook voor de docent heel wat nieuwe wetenswaardigheden over de ruimte werden verteld. Prachtig natuurlijk, maar vervolgens was het de beurt aan de fysieke onderdelen, bijvoorbeeld de “free fall slide”.

U begrijpt dat de begeleidend docent zich bezig hield met het maken van foto’s. Maar ook de docent kwam er niet onderuit om “actief” bezig te zijn, zo gingen we met zijn vieren in de “space rotor”. Net zoals de astronauten word je hierin blootgesteld aan de g-krachten. Het was maar goed dat we dit niet met “volle” maag gedaan hebben, want anders was deze wel heel snel leeg geweest!

Daarna toch een wat rustige “attractie” gedaan, wederom in het planetarium een film over Mars en het zonnestelsel. Na de lunch hebben we nog wat rondgelopen in dit toch wel imponerende gebouw met zijn bijzondere bezigheden en wetenswaardigheden rondom de ruimte en het leven van astronauten (zowel in de voorbereiding als in de ruimte). Vervolgens hebben we nog een willekeurige voorbijganger gevraagd een foto te nemen van de hele groep (en is daarmee ook het geheim van de uitverkorene ontrafelt).

Na de “geslaagde” foto, zijn we weer richting Nederland en dus huiswaarts gegaan. Na de “vaste” files bij Brussel en Antwerpen kwamen we weer moe en voldaan terug in West-Brabant. We kunnen met een goed gevoel terugkijken op een mooie trip, leerzaam en toch ook gewoon leuk!