• Markland Technasium Award

Markland Technasium Award

Wij zijn weer ongelooflijk trots op hoe onze leerlingen zich tijdens de Markland Technasium Award van hun beste kant lieten zien. Ook naar ons idee een terechte winnaar, maar de overige groepen deden weinig voor elkaar onder.

Artikel BNDeStem

8e Markland Award levert slimme oplossingen op

ZEVENBERGEN – Zelf hadden ze het niet verwacht, maar ontzettend blij zijn ze wel. Melissa van Loon, Fleur Schoonwater en Steyn van Turnhout wonnen woensdag de Markland Technasium Award 2024. Ze ontwierpen een ideaal dierenverblijf voor Dierentuin de Oliemeulen in Tilburg.

Trots wijzen de drie vwo’ers naar de gedetailleerde maquette die ze gebouwd hebben. Fleur vertelt: ,,We zijn in september begonnen met het zoeken naar een opdrachtgever, hebben onderzoek gedaan en taken verdeeld, zodat ieder kon doen waar hij goed in is.” Wethouder Danny Dingemans, voorzitter van de jury, legt uit dat die vooral heeft gelet op creativiteit, presentatie en resultaat bij de zeven inzendingen. ,,Deze drie leerlingen hebben bij hun ontwerp rekening gehouden met de bezoekers, duurzaamheid en dierenwelzijn.” Het drietal won een bezoek aan het Euro Space Center in België, aangeboden door het Havenbedrijf, de gemeente Moerdijk en het Marklandcollege.

Voedselverspilling
Alle deelnemers hebben voor hun opdrachtgevers gezocht naar ideeën en oplossingen. Zo is voor restaurant Markzicht onderzocht hoe voedselverspilling tegen te gaan, kreeg Intratuin tips over vergroening; tegels eruit en planten erin. Lian van Essen en Tom Kamman bedachten voor Brabantse Delta ideeën over energie opwekken in een stuw. Daarmee wonnen ze de tweede prijs. Paul van Elswijk, Senna Bevaart en Jasmijn Hoogvliet werden derde met hun aanpak voor vernieuwing bij SGZ. Voor de deelnemers was de opdracht ook hun profielwerkstuk.

Tussen de presentaties van de leerlingen gaf ir. Bruno Fabre, expert op het gebied van kunstmatige intelligentie, een boeiende lezing over de snelle ontwikkeling in de micro- en nanotechnologie . ,,We krijgen steeds meer te maken met machines die beter zijn. Welke kant gaan we op?” Hij kwam met veel voorbeelden, zoals door de hersenen aangestuurde hulpmiddelen voor mensen die een ledemaat missen.