• Publicatie BNDeStem over eindexamenresultaten havoleerlingen Moerdijk

Publicatie BNDeStem over eindexamenresultaten havoleerlingen Moerdijk

Eindexamens: havoleerlingen Moerdijk bij de beste tien van heel Nederland.

Havisten in de gemeente Moerdijk hebben voor het afgelopen centraal schriftelijk eindexamen gemiddeld een 6,7 gehaald. Daarmee horen ze bij de beste tien gemeenten van Nederland, blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs die deze site heeft geanalyseerd.

Martijn Klerks 17-01-24, 05:01

De vmbo'ers in deze gemeente waren goed voor een 6,6 gemiddeld, de vwo'ers haalden een gemiddeld examencijfer van 6,8. De cijfers gaan over 91 vmbo-leerlingen, 94 havisten en 35 vwo'ers die afgelopen voorjaar eindexamen hebben gedaan op een school in Moerdijk, ongeacht of ze geslaagd of gezakt zijn. Als er op één school minder dan vijf leerlingen hetzelfde vakkenpakket hadden, zijn de cijfers van die leerlingen niet meegeteld om uitschieters te voorkomen. De genoemde cijfers zijn een gewogen gemiddelde en gaan over het centraal schriftelijk eindexamen; die toets is voor alle leerlingen gelijk.

Eerste examen zonder coronamaatregelen
Het eindexamen van 2023 was het eerste 'normale' examen na drie coronajaren. Dat betekent dat er ook geen versoepelingen meer waren: geen extra herkansingen meer, geen vakken meer wegstrepen om alsnog te kunnen slagen. Dat leverde over de hele linie lagere slagingspercentages op — één op de tien leerlingen kreeg geen diploma, bijna twee keer zo veel als in eerdere jaren — maar ook hogere cijfers op het centraal schriftelijk: een 6,4 gemiddeld in plaats van een 6,3, meldde DUO dit najaar al.

Zeeland gaat de boeken in als de slimste provincie van Nederland. De Zeeuwse havoleerlingen staan met een 6,6 gemiddeld op eenzame hoogte, net als de vwo'ers die in Zeeland naar school gaan: in geen enkele andere provincie komt het gemiddelde cijfer op 6,7 uit. En ook de vmbo'ers scoren nergens zo hoog als in Zeeland, met een 6,5, al moet je in dat geval wel tot twee cijfers achter de komma kijken om het verschil met nummer twee Drenthe te zien.

Examencijfers in heel Noord-Brabant
Het gemiddelde eindexamencijfer van de vmbo'ers in heel Noord-Brabant komt uit op een 6,4, en dat is ook het landelijke gemiddelde. Havisten haalden in deze provincie gemiddeld een 6,4, iets beter dan het landelijk gemiddelde van 6,3. Voor vwo'ers kwam het gemiddelde eindcijfer uit op een 6,6, niet zo goed als Zeeland maar wel beter dan het landelijk gemiddelde van 6,5.