• In gesprek met politici tijdens First Voters

In gesprek met politici tijdens First Voters

Op 14 november hebben de gemeente Moerdijk, het Markland College Zevenbergen en het jongerenwerk van meer Moerdijk jongeren de kans gegeven om kennis te maken met landelijke politieke partijen.

Ruim 60 leerlingen hebben door middel van speeddates en stellingen gesproken en gediscussieerd met politieke partijen als CDA, VVD, VOLT, Partij voor de Dieren, D66, BBB en PVDA-GroenLinks. De leerlingen wisten zelf ook goed het gesprek met de politici aan te gaan.

‘De VVD heeft het de afgelopen 13 jaar helemaal verkloot, hoe denkt u dit nu te gaan veranderen?’ was bijvoorbeeld een van de reacties vanuit de leerlingen. Er werd gesproken over o.a. klimaat, woningen, gezondheidszorg en onderwijs.

Na 2 stemmomenten blijkt de VVD met 27 stemmen uiteindelijk toch als grote winnaar uit de bus te komen bij de deelnemers.

Stemuitslag First Voters Moerdijk.
Hieronder is de stemuitslag te zien tijdens het First Voters evenement van Meer Moerdijk, Markland College Zevenbergen en gemeente Moerdijk. De eerste stemming is een 0-meting via Mentimeter. De tweede stemming is na de speeddates en het debat, ingevuld met een rood potlood in het stemhokje.

Als toevoeging is ook de Mentimeter uitslag toegevoegd met de onderwerpen die het meeste spelen bij de jeugd in Moerdijk. Hoe groter en centraler de woorden, hoe meer dit leeft.

Daarnaast is er bij iedere partij een korte onderbouwing geplaats die door de jongeren op het stemformulier is geschreven. Partijen die niet worden genoemd in dit schema hebben geen stemmen ontvangen bij beide stemmomenten.