• Gastspreker aardrijkskunde
  • Gastspreker aardrijkskunde

Gastspreker aardrijkskunde

Afgelopen dinsdag heeft een duurzaamheids-medewerker van het bedrijf Arcadis enkele lessen gegeven aan een tweede klas vwo (ZV2M) en twee tweede klassen havo (ZmH2E en ZmH2G) over zijn werkzaamheden.

Zijn presentatie, inclusief luistervragen en dilemma’s, stond in het teken van de lesstof van de afgelopen hoofdstukken over klimaatverandering bij het vak aardrijkskunde.

Met het motto “duurzaamheid is keuzes maken” legde Jan Zandbergen, tevens oud-leerling van het Markland, enkele prikkelende stellingen aan onze leerlingen voor. Zo kreeg hij de mondhoeken omhoog toen de leerlingen de volgens hen meest duurzame keuze moesten verantwoorden voor de komkommer (al dan niet een kromme of in plastic) die ze zelf zouden kopen. Relatief recente voorbeelden als de overstromingen in Maastricht en Earth Overshoot Day passeerden de revue. De leerlingen legden zelf de link met het vak O&O, toen gesproken werd over een project over plastic soep, wat de leerlingen onlangs hebben uitgevoerd. Ook de koffiebekertjes, die we als personeel gebruiken, werden aangehaald, op welke manier deze in elke vorm van economie (lineair, recycling of circulair) het best hergebruikt zouden kunnen worden. Zo zie je maar; aardrijkskunde, het vak waar alles bij elkaar komt!

We hopen dat, naast dat de leerlingen hun voorkennis weer hebben geactiveerd, het hen ook helpt bij hun toekomstige pakketkeuze in jaar 3. We hopen Jan Zandbergen volgend jaar weer uit te mogen nodigen. Zijn oud-docenten krijgen de groetjes van hem.