Toelating tot de school, het onderwijs of examens wordt niet afhankelijk gesteld van een andere dan bij of krachtens de wet geregelde bijdrage. De wetgeving over de vrijwillige ouderbijdrage (in het primair en voortgezet onderwijs) is per 1 augustus 2021 aangescherpt. Het doel van deze wet is om ervoor te zorgen, dat alle leerlingen mee kunnen doen met activiteiten die de school organiseert, ook als ouder(s)/verzorger(s) de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen.
De wetswijziging gaat over categorie IV: activiteiten buiten het verplichte onderwijsprogramma, georganiseerd door het bevoegd gezag. Het gaat hierbij om extra activiteiten, waaronder:
• excursies;
• introductiekamp;
• bijles, huiswerkbegeleiding en examentraining;
• langdurige extra-curriculaire activiteiten zoals tweetalig onderwijs.
Scholen kunnen ouder(s)/verzorger(s) wel een vrijwillige ouderbijdrage vragen voor extra activiteiten. Als ouder(s)/verzorger(s) deze bijdrage niet voldoen, dan mag de school een leerling niet uitsluiten van deelname en ook geen alternatief bieden.
De betaling van de ouderbijdrage per activiteit is voorafgaand aan deze activiteit; in het geval van onvoldoende financiering (< 90% betalingsbereidheid) behoudt de school zich het recht voor de betreffende activiteit te annuleren. Dat geldt voor bijvoorbeeld excursies en meerdaagse reizen.
De school biedt extra programma’s aan zoals DELF (Frans) en DELE (Spaans) en Goethe (Duits). Voor
het volgen van deze lessen worden geen kosten in rekening gebracht. Wel kan er optioneel gekozen
worden voor het behalen van een certificaat of diploma ter afronding van het programma. De
examenkosten voor deelname zijn voor rekening van ouder(s)/verzorger(s).