• Plezier in Parijs

Plezier in Parijs

‘On y va’ klonk het bij het instappen in de touringcar uit Klazienaveen, toen de leerlingen van mavo 4 hun zware koffers en tassen hadden ingeladen, de laatste knuffels aan ouders waren gegeven en de tranen waren gevloeid. Lees hieronder het hele verslag.

Om iets over half negen vertrokken de begeleiders met een groep van vijftig leerlingen naar de hoofdstad van Frankrijk, stad van de liefde en lichtstad. Al snel werden de zakken chips geopend. Later zouden enkele leerlingen klagen over buikpijn en misselijkheid…, tja.

Maandag was een regenachtige dag in Parijs. Op het programma stond een wandeling vanuit het hostel aan Gare du Nord naar de Eiffeltoren toe, waar we naar boven zouden kunnen gaan. Het laatste heeft echter geen doorgang gevonden, omdat er een storing was. Je bent natuurlijk niet in Frankrijk geweest, wanneer zelfs een monument geen protest heeft geleverd. We konden gelukkig vele selfies en BeReals maken.

De eerste nacht waren veel leerlingen op en gingen op ontdekkingstocht door het hostel heen. Enkelen van hen hadden namelijk lucht gekregen van de aanwezigheid van een andere middelbare school uit Amersfoort, uiterst interessant natuurlijk. Dit leverde een slapeloze nacht op, waardoor de sfeer dinsdagochtend wat opgepept moest worden. Laat dat maar aan de begeleiders van de Parijs-reis over, want de eerste stop was de grootste begraafplaats, de Père-Lachaise, op het programma. Daar vonden we uiteindelijk het graf van Jim Morrison, die daar ondertussen langer ligt dan dat hij geleefd heeft. Moreel-ethische kwesties werden besproken en leerlingen verdwaalden, maar uiteindelijk belandden we allemaal in de bus. Op naar het Paleis van Versailles, het kasteel van koning Lodewijk XIV, ook wel de zonnekoning. Leerlingen vertoefden in de met goud beklede zalen en in het zonnetje in de grote tuinen van het paleis. ’s Avonds deden we, na een maaltijd met typisch Franse crèpes, nog een poging om de Eiffeltoren te ascenderen. Ditmaal kwamen we tot aan de tweede verdieping, waar de leerlingen een spectaculair uitzicht kregen over de lichtstad. De Eiffeltoren draagt bij aan de bijnaam van deze stad, door de lichtshow die regelmatig plaatsvond.

Op woensdag stond een metrotocht naar de Arc de Triomph gepland. Deze beklimmen in het lekkere herfstzonnetje was absoluut geen straf, met een prachtig uitzicht over onder andere de Champs-Élysées en thematische kaarten die aangaven in welke windrichtingen de landmarks van Parijs te vinden waren. Daarna kregen leerlingen vrije tijd op de Champs-Élysées om wat te nuttigen. De meest genuttigde maaltijd tijdens deze meerdaagse reis door de leerlingen is ongetwijfeld van een Amerikaans kaliber geweest. Leerlingen lijken wat schuw van een croque-monsieur of een pain au chocolat. In de middag hebben we een bezoek gebracht aan Stade de France, de thuisbasis voor de voetbalclub Nationale en het rugbyteam van Frankrijk.

Donderdag werd de groep in tweeën gesplitst: één groep ging ’s ochtends door Parijs fietsen onder begeleiding van een gids en maakten ’s middags een wandeling naar de Basilique du Sacré-Coeur op Montmartre, waar leerlingen bleven staan bij een duo dat herkenbare muziek maakte. Voor de Moulin Rouge, in een Starbucks, was ruimte voor een kleine pauze. De wandeling vervolgd werd naar het Place Saint-Michel, waar we de andere groep ontmoetten. Zij hadden de ochtend doorgebracht in het museum waar onder andere Van Gogh tentoongesteld hing. ’s Middags maakten zij dezelfde fietstocht. Op het plein waar de leerlingen vrij gelaten werden om te gaan dineren stond ook een monsieur met een boîte à musique. Deze meneer had genoeg aan de informatie dat we uit Nederland kwamen en wist de juiste plaatjes op te zetten. Er is veel gedanst die avond, totdat het ging regenen.

De laatste dag werd doorgebracht in de Galeries Lafayuette en de winkels in Les Halles. Om half drie stapten we in de bus terug naar Sept Montagnes, waar we om half tien aankwamen en de leerlingen warm onthaald werden door hun ouders.