• Markland Technasium Awards 2022

Markland Technasium Awards 2022

Donderdag 14 april is in het gemeentehuis van Moerdijk de Markland Technasium Award uitgereikt. Het jaarlijkse slotstuk van de onderwijsstroom voor havo- en vwoleerlingen op het Markland College in Zevenbergen. De winnaars Stijn, Jelle en Sjoerd hebben een mooie reis voor de boeg naar Iter in Zuid-Frankrijk.

Het niveau lag deze editie erg hoog, daarnaast kwamen de opdrachten vanuit de verschillende b├Ętawerelden. Ook dit schooljaar waren de leerlingen wederom in staat om opdrachtgevers te vinden in hun favoriete richting, waarvan een aantal aanwezig was tijdens de bijeenkomst in de Moerdijkzaal van het gemeentehuis. Opdrachtgevers als Isispace, MJ Tech, Fokker Elmo, Surplus, Rijkswaterstaat vormen een gem├¬leerd gezelschap, waardoor de presentaties erg afwisselend te noemen waren. Het talrijk opgekomen publiek luisterde aandachtig naar hetgeen de verschillende groepen te vertellen hadden, een verhaal dat zij ondersteunden door mooie prototypes en filmpjes.

Inmiddels een vast onderdeel van het programma is een presentatie van een gastspreker. Dit jaar was prof. Dr. Paul Iske gecontracteerd. Hij is onder andere CEO van het instituut voor briljante mislukkingen. Hij wist het publiek uitermate goed te boeien en kon feilloos aangeven waarom mislukkingen absoluut niet verkeerd hoeven te zijn; een les die de leerlingen maar al te graag in zich op namen. Onder andere de brug van Honduras kwam in zijn verhaal naar voren, een brug die na verschuiving van de loop van een rivier volkomen verkeerd ligt.

Vervolgens was het weer de beurt aan de leerlingen om hun eindproduct van hun technasiumopdracht in een pitch te laten zien. De verschillende pitches worden beoordeeld door een jury, waarvan wethouder D. Dingemans de voorzitter is. Uiteindelijk werd de groep van het Tiny House (Stijn Mutsaers, Jelle van Praat en Sjoerd van Pruijssen) als beste beoordeeld. Tweede was de groep van Surplus (Esmee van Geloof, Laura Pulg, Hannah van Pruijssen en Max Soffers) en derde de groep van Isispace (Franklin Burm, Ward Dijkman en Nelson Laplante). Zoals al aangegeven, gaat de winnende groep in Iter op bezoek bij de kernfusiecentrale, een prachtig vooruitzicht.