• First voters

First voters

Op woensdag 3 maart hebben de leerlingen van het Markland College Zevenbergen die op 17 maart 18 jaar of ouder zijn, de mogelijkheid gekregen om een first-voters programma te volgen.

Tijdens deze spoedcursus stemmen heeft de vaksectie Maatschappijleer/wetenschappen de leerlingen wegwijs gemaakt in het stemmen. Veel leerlingen die de eerste keer gaan stemmen, voelen dit als een grote verantwoordelijkheid, maar ervaren er ook nog onzekerheid over.

De leerlingen hebben natuurlijk al basiskennis van de Nederlandse politiek vanuit het vak maatschappijleer en maatschappijwetenschappen. Toch voelt het voor velen net wat anders als je zelf verantwoordelijkheid kunt en wilt nemen m.b.t. de Nederlandse parlementaire democratie. Een perfecte mogelijkheid voor school om hier direct op in te springen. In het verleden (pre-corona) ging dit makkelijker door politici naar school te halen, dat moest dit jaar even anders.

De hoofdonderwerpen die besproken zijn waren:

-Waarom stem je?
-Hoe moet je stemmen?
-Op wie stem je en waarom?

Het belangrijkste doel van deze cursus was om de leerling het vertrouwen te geven, dat ze zelf kunnen komen tot een keuze die bij ze past. De leerlingen lieten zien dat ze interesse over en kennis van de politieke besluitvorming in Nederland hebben.